Yazar Köşesi

Yeni Yatırımlarınıza Doğru Yerden Başlayın…

Her Işletmenin Bir Iş Yapma Kültürü Ve Firma Sahibinin Yâda Yöneticisinin De Işleri Yönetme Üslubu Vardır. İşletme Yönetimi Bir Süreçtir Ve Bu Sürecin Sağlıklı Işleyebilmesi Için Pek Çok Bilgiye Ihtiyaç Duyulmaktadır.

Aynı zamanda her firmada bu süreci müsbet ya da menfi doğrultuda etkileyen iç ve dış ekolojik faktörler oldukça fazladır. Kurum sahiplerinin tüm bu iç ve dış faktörlere karşı yönetim sürecini sağlıklı sürdürebilmesi için ihtiyaç duyulan bilgiyi zamanında edinmesi, yapılacak işi tekrar gözden geçirmesi ile anlık kararlar almak ve bu kararları uygulama gibi bir süreci takip etmesi gerekiyor. Doğru karar vermek için doğru bilgi üretebilmek, doğru bilgiyi üretebilmek için de sahadan toplanan doğru verilerin doğru zamanda doğru yere işlenmesi gerekmektedir. Örnek verecek olursak; termin tarihi belirlenecek bir iş için gerekli olan üretim kapasite ve malzemelerin stokta yeterli miktarda olup olmadığının bilgisinin satın almaya ve yönetime anlık bildirilmesi gerekir. Doğru bilginin doğru zaman da üretilmemesi tarihi geçmiş ilaç gibidir.  O anda ihtiyaç olan bilginin daha sonradan üretilmesinin işletmeye yararının olmayacağı gibi zararının da olması pekâlâ mümkündür… Günümüz bilgi çağında işletmelerde bütün bunları yönetime sağlayabilecek yegâne araç, işletmede doğru kurgulanmış,  ihtiyaçları karşılayabilen ve doğru kullanılan bir yazılımdır. Günümüzde belirli bir büyüklüğe ulaşmış firmaların hatta gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yazılım olmadan yönetilmesi artık mümkün değildir. Bir marketler zincirinden veya bir ülkeden bilişim sisteminin kaldırıldığını düşünürsek anlatılmak isten şey daha net anlaşılacaktır.

Eğer yeni bir iş yapmaya karar verdinizse başka bilgilere de ihtiyaç duyacaksınız. Üstelik ihtiyaç duyduğunuz bililer ilgili işe başlamadan çok önce araştırılması gereken verileri içermektedir. Yatırım yapmayı düşündüğünüz ilgili işin ön hazırlık sürecinde bu bilgilerin hazırlanması hem başarınızı artıracak hem de yukarıda yazdığım bilgi otomasyon sisteminin daha sağlıklı kurulmasına imkan tanıyacaktır.

Yatırım yapılması düşünülen iş veya işlerin özellikle konusunda yetkin işin ihtisasını görmüş danışmanlardan destek alınarak yapılması yatırım bütçesinin şirazesinden çıkmasına engel olacaktır. Özellikle hazırlık aşamasında aşağıda sıraladığım tüm ana başlıkları kapsayan bilgilerin ön analizinin yapılmasını gerekir.

Yapılacak yatırımın genel bir fizibilitesinin önceden çıkarılmasında aşağıdaki adımların dikkate alınması gerekir. Kafanızda olgunlaşmış ve birileri ile istişare ettiğiniz fikrin;

  • Pazar araştırma çalışmaları,
  • Hedef pazarı,
  • Güçlü yönleri,
  • Zayıf yönleri,
  • Fırsatları,
  • Tehditleri,
  • Ham madde tedariği,
  • Üretilecek ürüne dair bilgiler ve ürün çeşitliliği,
  • Fiyatlama stratejisi,
  • Sloganı,
  • Dağıtım kanalı
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen kapatıp sayfayı yenileyin.