Yazar Köşesi

Firmaların Yeni Kabusu; Konkordato

Son Çeyrekte Kabus Olan, Konkordato Ticaret Hukukunda Uzun Zamandan Beri Var Olan Bir Kavram… Konkordato Çok Basit Bir Tanımla; “Borçlunun Borçlarını Belli Bir Plana Göre Ödemesi…

BMD’den yapılan yazılı açıklamada, markalı organize perakende sektöründe son yıllarda türbülans yaşandığına dikkat çekilerek, döviz kurlarına bağlı artan yüksek kira maliyetlerin firmaların varlıklarını tehdit etme noktasına geldiği belirtildi.

Türbülansın son haftalarda şiddetini daha da artırdığı vurgulanan açıklamada, “Sektörü derinden sarsan sorun temel olarak dövize bağlı maliyet artışından kaynaklanıyor. Sezon başında satış fiyatlaması yapılan ürünlerin maliyeti her gün artan kira ve imalat giderleriyle neredeyse satış fiyatını yakalıyor. Bu durum perakende ticareti sürdürülebilir olmaktan çıkarırken, oluşumu on yılları bulan markalarımızın faaliyetini sona erdirecek bir tehdit haline gelmiş bulunuyor. Üzülerek izlediğimiz gibi son bir haftada köklü üç markamız konkordato ilan etmek zorunda kaldı” denildi.

Türkiye’nin en eski ayakkabı markalarından Yeşil Kundura, konkordato başvurusunda bulundu. Şirket hakkında dün karar veren mahkeme, Yeşil Kundura’yı hacizlere karşı korumaya aldı. 3 ay geçici mühlet verilen şirket faaliyetlerinin denetimi için de iki kişilik konkordato komiser heyeti atandı.

Gelelim gıda perakendecilerine;

Ordu’da 11 şubesi bulunan yerel marketler zinciri mahkemeye başvurarak konkordato ilan etti. Ünye’de 2008 yılında kurulan ve 11 şubesi bulunan Kale Marketler zinciri ekonomik zorluk içerisinde düşünce mahkemeye başvurdu. Ünye 3. Asliye Hukuk Mahkemesi Kale Marketlerin konkordato başvurusunu kabul etti.

Dava dilekçesinde, şirketin mali güçlük içerisinde olduğu, ekonomide yaşanan genel sıkıntıların şirketin mali yapısını olumsuz etkilediği belirtildi.

Muğla ve İstanbul’da mağazaları bulunan, birkaç yıl öncesine kadar perakendenin zirvesine çıkacak denilen perakende zinciri konkardoto talebinde bulundu.

Onlarca mağazası ile perakende et sektöründe faaliyet gösteren CANET, Diltat Gıda ve Bolet Gıda konkordato talep etti. Çerkezköy Adliyesinde açılan davada iki şirkete de geçici mühlet verildi, konkordato komiseri ataması yapıldı. Bu örnekleri çoğaltabiliriz…

Eğer konkordatoya giden şirket sayısı artarsa, bunu ciddi bir iflas ve işsizlik dalgasının izleyeceği herkesin tahminidir.

Konkordato ilan eden şirketlere üzülüyorum, fakat onların tedarikçilerini, çalışanlarını, alacaklıları için, daha fazla endişe ediyorum.

Yakın zamanda mağdurlar onlar olacak gibi gözüküyor; şirketlerimizin bu zor durumdan kurtulması dileğiyle…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen kapatıp sayfayı yenileyin.