Geri sayım başladı!
Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, 23-25 Kasım 2017 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Fuarı” ile ilgili tüm önemli detayları bizler için anlattı.
– Yunus Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Biz Vanlı bir aileyiz. Ancak ben küçükken İstanbul’a göçmüşüz. Babam arsa gayrimenkul işleri yapan iyi bir tüccardır. Benim okumamı istedi, ben de Endüstri Mühendisliğini bitirdim. ABD’de de master yapmamı istedi. Chicago’ya gittim ve orada farklı eğitim programlarına katılarak 3 yıl süren bir öğrencilik dönemi yaşadım. Öğrencilik sırasında da Chicago’daki fiarlara katılan özellikle Türk firmalarının stant işlerinde çalıştım. Böylece bu işe adımımı öğrenciyken atmış oldum. 2006’da ailemin isteği üzerine Türkiye’ye döndüm. 1 yıl kadar babamın yanında adeta ‘ticaret stajı’ yaptım. Muhasebe, bürokrasiyle ilişkiler (v.s)… Bunlar iş şapabilmek için çok önemli konulardı. Sonra babamın da isteği ile farklı bir iş yapmak üzere karar aldık. Önce bir fuar şirketinde kısa süreli de olsa yine profesyonel olarak çalıştım. Sonra da fuar organizasyonları yapmak hedefiyle kendi şirketimi kurdum. Ancak organizasyon yapabilmek için lisans v.s. Gerekliydi ve ben de Chicago’da öğrendiğim stant konusuna odaklandım. Küçük bir atölye kurarak stant üretimine başladım. Tasarım, uygulama derken piyasada tanınmaya başladık.
Türkiye’ye gelip stant üretimine başladım. İstanbul, Köln ve Şikago’da stant üretimi, tasarımı ve uygulamasına devam ediyoruz. Türkiye’nin fuarcılıkta çekim merkezi olması, bu konuda organizasyon hizmeti veren firmalar kadar, fuarlara ‘stant’ tasarımı ve üretimi yapan firmalara da yaradı. Şimdi İstanbul’da ve Köln’de stant malzemeleri üreten ve tasarım yapan bir firmam, Chicago’da ofisim, Cezayir’de de Kuzey Afrika için bir depomuz var. Asel Expo, Türkiye’de 10 milyon TL, Almanya’da 5 milyon Euro (15 milyon TL) ciro yapıyor.
– Katılımcı ve ziyaretçi profili hakkında bilgi alabilir miyiz?
Türkiye’den katılacak büyük markalarla birlikte, Malezya, Bangladeş, Pakistan, Rusya, Endonezya gibi birçok ülkeden helal gıda, helal turizm, hac ve umre otellerinin, turizm şirketlerinin, İslami giyim ve tesettür firmalarının, helal kozmetik, ecza ve kimya firmaları katılım sağlayacak. Bu anlamda katılımcıları Helal Expo; Dünya Zirvesi ile Helal Fuarı’nı birleştirerek sektöre yön veren öncü bir etkinlik olma özelliği taşıyacak.
– Sizce ülkemizdeki Helal Sertifika – Helal Belgesi hassasiyeti üretici ve perakendeci açısından İstenilen düzeyde mi? Konu ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılıyor? Ve bu noktada tavsiyeleriniz nelerdir?
Aslında helal herşeyle ilgili; sağlıkla, doğayla herşeyle… Bir şeyin helal olması için gdo suyla oynanmaması gerekiyor, kimyevi maddeler olmaması gerekiyor. Buradan baktığınızda; helal ürünün tüketilmesinin doğaya da, insanlara da, çevreye de katkısı var. Yurt dışındaki insanlar, Müslüman olmayan topluluklar da daha çok bu noktalarına hassasiyet gösteriyorlar. Sağlıklarına çok önem veriyorlar, bir nevi organik deriz ya, helal de bir nevi organik aslında. Tabii ki belli dini hassasiyetlerinde getirdiği noktalarla oluşturulmuş bir kavram. Bu anlamda bilinci arttırmak adına çok önemli. Dünyada çığ gibi büyüyerek dev bir ekonomik pazar oluşturan helal sektörü, ülkemizdeki gelişimini de hızla sürdürmektedir. Helal olduğu kadar sağlıklı ürünlerin tüketilmesi noktasında bilinç oluşturulması amacıyla Helal Expo Fuarı’nı düzenliyoruz. Bu fuar ile Türkiye önemli bir konumlandırmada olup tüm Müslüman ülkeler için Helal Sektörü ile önemli değerlendirmelerin yapılıp karara bağlanacağı bir ortam oluşacak.
– Dünya Helal Zirvesi ve 5. OIC Helal Expo Fuarı, 23-25 Kasım 2017 tarihlerinde İstanbul’da düzenleniyor. Bu büyük organizasyona kaç ülkeden ne kadar katılımcı ve ziyaretçi bekleniyor?
57’si İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olmak üzere, toplam 80 ülkeden 5 bin delegasyon ve 150 firma veya kuruluşun stand açması ve zirveye 45 ile 50 bin ziyaretçi gelmesi bekleniyor.
– Fuar ve zirvenin İstanbul’da düzenlenecek olması İstanbul’u ‘Helal Pazar’ olarak bir adım daha ön plana çıkarıyor. İstanbul’un bu organizasyonla kazanımları ne olacak?
İstanbul bu organizasyon ile beraber Helal ekosisteminde İslami finans, İslami Tekstil, Helal Gıda ve Gastronomi, Helal Turizm, Helal Tıp, Ecza ve Kimya konularında tüm Dünya’da yılda bir defa toplanacağı bir merkez olup, bu konularda da merkezlerin taşınacağı ve kurulacağı bir hub nokta olacak.
Doğrudan ve dolaylı yatırımların ve kazanımların İstanbul için çok yüksek düzeyde artacağını öngörüyoruz. Kısaca 3 trilyon dolarlık helal ekosisteminin ticari merkezi İstanbul olacak.
– Dünya helal pazarının büyüklüğü hangi boyutta? Türkiye, dünya helal pazarı pastasından pay alabilmek için neler yapıyor? Türkiye’nin helal Pazar büyüklüğü hakkında bilgi verir misiniz?
Dünyada toplam 3 trilyon dolarlık bir helal ekosistemi mevcut. Bunun 1,5 trilyon doları İslami finansal aktiviteler olup; 860 milyar doları Helal Gıda, 250 milyar doları İslami Turizm, kalan 390 milyar doları ise İslami Tekstil Halal Kimya ilaç ve kozmetik oluşturmakta. Türkiye’nin payı ortalama sektörlere göre yüzde 3-5 arası, ancak başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, tüm devlet kurumlarımız ve büyüklerimiz ortak bir strateji ile Türkiye’nin bu alanda öncü bir ülke olması hususunda kararlar almaktadır. Bu organizasyon bunun en iyi örneklerinden biri şuan. İslam İşbirliği Teşkilatının dünyada resmi olarak desteklediği tek organizasyon. İstanbul’da bizim organizasyonumuz.
KUTU
“Helal gıda zincirinde, uyumluluk ve
bütünlüğün sağlanması çok önemli”
2 milyar Müslüman’ın yaşadığı dünyada iç pazarın bu yıl yaklaşık 30 Milyar Doları bulması bekleniyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte gıda ihracatında helal sertifikalı ürünlerin payının yüzde 70’i bulacağı öngörülüyor.
Birçok Müslüman ülkenin gıda pazarı, uluslararası ticareti yapılamayan basit ürünlerden oluşuyor. Müslüman ülkelerde üretilen çok sayıda ürün kötü paketleniyor, istikrarsız arz ve sürdürülemeyen markalaşma yüzünden talep görmüyor. Helal ürün demek aynı zamanda kaliteli, hijyenik, güvenilir, paketleme ve etiketleme açısından evrensel standartlara sahip ürün de demek. Çok hassas değerler üzerine kurulu olan helal gıda zincirinde, uyumluluk ve bütünlüğün sağlanması oldukça önemli bir unsur.